„Ai un cuvant de spus, ai dreptul la egalitate de sanse!”

„Ai un cuvant de spus, ai dreptul la egalitate de sanse!”

Acum aproape un secol, Aurora Gruescu, prima femeie inginer silvicultor din lume, era marginalizata de colegii ei, incurajati fiind de insusi decanul Facultatii de Silvicultura. „Colegul meu de banca zicea ca n-are ce sa discute cu o fata despre probleme care sunt ale barbatilor”, spunea Aurora Gruescu. Mai tarziu, angajata la stat, „am simtit ca sunt tratata altfel, desi aveam un salariu mai mic decat o pensie”. Acum aproape 100 de ani, unei alte romance, Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie studenta a Academiei Regale tehnice din Berlin, i se sugera, tot de catre un decan, sa renunte la studii, pentru ca menirea unei femei era de a avea grija de copii si de gospodarie.

Dupa aproape un secol, diferentele de gen s-au diminuat, spun hartiile. In realitate, potentialul femeii continua sa fie neexploatat sau sub-exploatat. Mentalitatile par sa fie mai puternice decat toate strategiile si toate studiile care indica clar rolul benefic al femeii in evolutia societatii. Schimbarea mentalitatilor la nivelul unor atitudini si comportamente sociale si politice depinde in continuare, in cea mai mare masura, de educatie. Educatia inseamna informare, (re)formare, actiune. Femeile trebuie sa constientizeze ca a invata si a lua atitudine  inseamna evolutie. Barbatii trebuie sa inteleaga ca dependenta de mentalitati de-acum 100 de ani inseamna involutie.

„Ai un cuvant de spus, ai dreptul la egalitate de sanse” este o campanie de constientizare pe tema egalitatii de sanse, lansata de Agroserv Management SRL in parteneriat cu Asociatia pentru Sanse Egale si Centrul de Analiza si Inovare Economico-Sociala, in cadrul proiectului „Femeia – de la miscarea sufrageta, la secolul XXI”, finantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Obiectivul general al proiectului este de a facilita accesul egal la ocupare si promovare a 850 de femei cu grad ridicat de vulnerabilitate fata de responsabilitatile familiale, din regiunile Bucuresti Ilfov, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia.